Slovensko po prvý raz predalo dlhopisy na japonskom trhu

19.06.2013 Bratislava

Bratislava 18. júna (TASR) - Slovensko po prvý raz predalo štátne dlhopisy na japonskom trhu, informovala dnes slovenská Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) a Ministerstvo financií (MF) SR.

Slovensko predalo dva typy dlhopisov celkovo za 30 miliárd JPY (235,2 milióna eur). Ide o prvé slovenské bondy denominované v jenoch. Z predaja dlhopisu splatného 24. júna 2016 s kupónom 0,72 % získalo 25,8 miliardy JPY. Zvyšných 4,2 miliardy JPY získalo z predaja dlhopisu splatného 25. júna 2018. Kupón dlhopisu predstavoval 0,99 %.

Obe emisie boli ponúkané výhradne japonským investorom, pričom prilákali investorov z rôznych oblastí, ako sú banky, životné poisťovne či spoločnosti na správu majetku. Väčšina z nich nakupovala slovenské dlhopisy po prvý raz.

Slovensko je deviatý štát zo strednej Európy

Slovensko sa stalo deviatym štátom zo strednej Európy, ktorý emitoval takzvané Samurai bondy. Slovenská emisia bola druhým najväčším debutom spomedzi týchto štátov. Navyše kupón bol najnižší v histórii debutov štátov na japonskom dlhopisovom trhu. Emisia je výsledkom dvoch pracovných ciest, ktoré absolvoval v Japonsku minister financií Peter Kažimír.

Podľa Kažimíra je takéto umiestnenie dlhopisov pre krajinu, akou je Slovensko, veľký úspech aj vzhľadom na to, že na tento trh vstupovala historicky prvýkrát. "Tieto výsledky najlepšie potvrdzujú dôveru zahraničných investorov v reformné úsilie vlády a udržateľnú konsolidáciu verejných financií," zhodnotil šéf rezortu financií.

Predajom dlhopisov v inej mene ako eurách tak SR pokračuje v diverzifikácii verejného dlhu. Štát v poslednom čase ponúkol bondy okrem európskeho a švajčiarskeho trhu aj investorom v Českej republike, Spojených štátoch amerických a teraz v Japonsku.
 

Vyberte región